Uncategorized 20.12.2023

Naftovod Mađarska-Srbija proglašen za projekat od značaja za našu zemlju

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se projekat “Izgradnja naftovoda Mađarska-Republika Srbija” utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Projekat je, kako je saopšteno, planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom.

– Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom Janaf, a izgradnjom novor naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta – piše u saopštenju.

Dodaje se da će projekat naftovoda obezbediti potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda.

Takođe, projekat bi omogućio diversifikaciju pravaca snabdevanja sirovom naftom tako da bi Srbija, pored trenutnog snabdevanja naftom iz hrvatskog naftovoda Janaf, imala mogućnost i snabdevanja naftovodom Družba.

Website: https://www.ekapija.com/en/news/4486897/hungary-serbia-oil-pipeline-pronounced-project-of-importance-for-our-country