Uncategorized 30.10.2023

Mađarska Waberers Grupa kupila kompaniju MD International, jednog od glavnih igrača na srpskom tržištu distribucije

Mađarska kompanija Waberer’s grupa je saopštila da je njihova podružnica WSZL Ltd. potpisala ugovor o kupovini 55% udela u kompaniji MD International (MDI), i istovremeno dobila opciju za sticanje preostalih 45% udela.

MD International je, kako se navodi u saopštenju, jedan od glavnih igrača na srpskom distributivnom tržištu, sa fokusom na domaću distribuciju, drumski transport i skladištenje, i ima višedecenijsko iskustvo u radu kako sa međunarodnim tako i sa lokalnim FMCG kupcima.

U 2022. godini, MDI je ostvario prihod od 50,3 mil EUR i EBIT od 2,1 mil EUR, dok je njihova dobit nakon oporezivanja iznosila 1,7 mil EUR.

Waberer’s dodaje da će transakciju, u skladu sa ciljevima postavljenim prilikom emisije obveznica, finansirati iz obveznica emitovanih 2022. godine. Kupoprodajnu cenu zainteresovane strane tretiraju kao poslovnu tajnu.

– Prema uslovima ugovora o transakciji, vlasnici Waberer’s i MDI su se dogovorili da sarađuju na daljem razvoju i investicijama, sa značajnim fokusom na planirano proširenje zajedničkog skladišta. Ova ekspanzija bi mogla poslužiti kao osnova za budući rast i još efikasnije logističke operacije – navodi se u saopštenju.

Zatvaranje transakcije podleže uobičajenom antimonopolskom odobrenju i postavljenim uslovima u ugovoru o kupoprodaji.

– Sticanje većinskog udela u MDI je prvi značajan korak na putu da Waberer’s postane vodeći logistički provajder u regionu. Waberer’s ima dobre rezultate u pružanju kompleksnih logističkih usluga u Mađarskoj, koje namerava da regionalno proširi kroz akvizicije u budućnosti – rekao je Žolt Barna, predsednik i direktor Waberer’s International Plc.

MD International je osnovan kao mala porodična firma 1997. godine, a kako navode na zvaničnom sajtu, imaju 286 zaposlenih u četiri distributivna centra.

(ekapija.com)