Sektori

Poljoprivredna industrija

Mađarske fabrike poljoprivrednih mašina uglavnom proizvode razne mašine za obradu tla i zaštitu bilja i delove i adaptere za mašine za žetvu, što igra suštinsku ulogu u izvoznim aktivnostima.

Iako mašine proizvedene u Mađarskoj čine samo oko 13-14 procenata ukupne ponude domaćih poljoprivrednih mašina, na osnovu podataka koje je objavilo trgovinsko udruženje (Megosz), 80% poljoprivrednih mašina proizvedenih u Mađarskoj prodaje se na izvoznim tržištima.

Mađarska ima relativno snažnu poziciju na globalnom tržištu sjemena zbog svojih povoljnih klimatskih uslova, jakih tradicija, tehnologije bez GMO, visokokvalifikovanih stručnjaka i kontinuiranih inovacija.

Građevinska industrija i zaštita životne sredine

Građevinska industrija

Mađari su ponosni na svoju kreativnost. Srećni su što je duga lista inovacija koje su povezane sa mađarskim naučnicima i pronalazačima. Isto se odnosi i na rezultate  koje je postigla građevinska industrija.

Prozirni beton i stakleni beton stekli su veliko međunarodno priznanje, ali plastična oplata za višekratnu upotrebu takođe je mađarski izum.

Trenutno je građevinska industrija jedan od najdinamičnije rastućih segmenata mađarske ekonomije, uživajući veliku podršku vlade, koja pomaže građevinskim kompanijama da prošire svoje kapacitete i ubrzaju tehnološke promjene olakšavajući kupovinu novih mašina.

Danas građevinska industrija igra bitnu ulogu u izvoznom sektoru, jer sve više mađarskih kompanija stiče popularnost.

Prehrambena industrija

Mađarska prehrambena industrija ima povoljne uslove, sa 5,3 miliona hektara teritorije koja se koristi za poljoprivredu. Ovo je izvanredan udio u EU, jer je 60% ukupne površine zemlje. Zbog svojih uslova mađarski poljoprivredni sektor zauzima tradicionalno snažnu poziciju, a zemlja je nazvana „ostava Evrope“.

Na osnovu podataka iz 2018. godine, učinak prehrambenih preduzeća doprineo je 2,2% BDP-u, što ga čini trećim najvećim prerađivačkim sektorom u Mađarskoj. Sveukupno posluje 5.400 prehrambenih preduzeća sa oko 100.000 direktnih zaposlenih. Mađarska prehrambena industrija prerađuje 65% sve domaće proizvodnje.

Mađarska je prva u EU zabranila ustavom uzgajanje genetski modifikovanih usjeva. Visok kvalitet, strogi zahtevi za kontrolu, poljoprivredno uzgajanje bez GMO i izvrsna stručnost glavna su konkurentska prednost mađarskih kompanija na stranim tržištima.

Zdravstvena industrija

U Mađarskoj je uspostavljen zdravstveni sektor pre više od 100 godina i prepoznatljiv je širom svijeta. Za njegov ugled zaslužni su preduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog vijeka, a među njima se nalazio i Gedeon Rihter. Bio je jedan od prvih ljudi na svetu koji je uspešno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmjerama. Njegov prestiž ojačali su patentirani ljekovi poznati širom Evrope i svijeta, kao što je dezinficijens Hiperol koji se pokazao korisnim u Prvom svjetskom ratu i antipiretički lijek Kalmopirin.
Među mađarskim medicinskim istraživačima Albert Sent Đerđi je dobitnik Nobelove nagrade za otkrivanje vitamina C, dok je Georg von Békésy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

IKT Industrija

Bez Mađara, IKT možda ne bi ni postojao. Džon fon Nojman se smatra ocem modernih računara.

Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija je presudno područje u današnjoj ekonomiji širom Mađarske. Njegova proizvodna vrijednost obezbeđuje 5 procenata BDP-a zemlje. Više od 4 procenta aktivnih zaposlenih radi na polju digitalne ekonomije. Količina robe i usluga koje pruža sektor čini 13 procenata mađarskog nacionalnog izvoza. Kontinuirani i dinamični dvocifreni godišnji rast uočen u digitalnoj ekonomiji uveliko premašuje stopu rasta BDP-a zemlje.

Mađarski IKT sektor ima ključne nadležnosti u nekoliko oblasti, što je najvažnije, smart city and traffic, upravljanje energijom, zdravstvene usluge, poljoprivredna, bankarska i poslovna softverska rešenja, bezbjednosna štampa i softverska rješenja za sajber bezbjednost.