O Mađarskoj

Mađarska je jedna od najvažnijih turističkih odredišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa više od 13 miliona posjetilaca godišnje. Na površini od 93 028 km2 živi 9,874,784 stanovnika, a njen glavni i najveći grad je Budimpešta. Zvaničan jezik je mađarski.

Graniči se sa Slovačkom, Ukrajinom, Rumunijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. U Mađarskoj se nalazi najveći sistem termalnih izvora na svijetu i drugo najveće termalno jezero (Heviz), najveće jezero u Srednjoj Evropi (Balaton) i najveća stepska oblast u Evropi (Hortobađ). Zastava Mađarske je horizontalna trobojka crvene, bele i zelene boje. Zvanična valuta Mađarske Forinta u upotrebi je od 1946.godine.

Zemlja je članica Evropske unije, NATO-a, OECD-a, Svjetske banke i UN-a, članica Schengenskog prostora, kao i jedan od osnivača Višegradske četvorke.

Mađarski politički sistem je parlamentarna demokratija. Predsednik Republike Mađarske je Janos Ader, a premijer Mađarske je od 2010. Viktor Orban. Vrhovno zakonodavno telo je Parlament. Najviša izvršna vlast je vlada, dok sudsku vlast vrše sudovi.