Sektorët

Industria bujqësore 

Fabrikat e makinerive bujqësore hungareze kryesisht prodhojnë makina të ndryshme të përpunimit të tokës dhe mbrojtjes së bimëve dhe pjesë dhe adaptorë për makinat korrëse, gjë që luan një rol thelbësor në aktivitetet e eksportit.

Megjithëse makineritë e prodhuara në Hungari përbëjnë vetëm rreth 13-14 përqind të furnizimit total të makinave bujqësore vendase, bazuar në të dhënat e publikuara nga shoqata tregtare (Megosz), 80% e makinerive bujqësore të prodhuara në Hungari shiten në tregjet e eksportit.

Hungaria ka një pozicion relativisht të fortë në tregun global të farës për shkak të kushteve të saj të favorshme klimatike, traditave të forta, teknologjisë pa OMGJ, ekspertëve shumë të kualifikuar dhe inovacionit të vazhdueshëm.

Industria e ndërtimit

Industria e ndërtimit

Hungarezët janë krenarë për krijimtarinë e tyre. Ata janë të lumtur që ekziston një listë e gjatë e risive që lidhen me shkencëtarët dhe shpikësit hungarezë. E njëjta gjë vlen për rezultatet e arritura nga industria e ndërtimit.

Betoni transparent dhe betoni prej xhami kanë fituar njohje të madhe ndërkombëtare, por forma plastike e ripërdorshme është gjithashtu një shpikje hungareze.

Aktualisht, industria e ndërtimit është një nga segmentet më dinamike në rritje të ekonomisë hungareze, duke gëzuar mbështetje të fortë të qeverisë, e cila ndihmon kompanitë e ndërtimit të zgjerojnë kapacitetin e tyre dhe të përshpejtojnë ndryshimet teknologjike duke lehtësuar blerjen e makinerive të reja.

Sot, industria e ndërtimit luan një rol të rëndësishëm në sektorin e eksportit, pasi gjithnjë e më shumë kompani hungareze po fitojnë popullaritet.

Industria ushqimore

Industria ushqimore hungareze ka kushte të favorshme, me 5.3 milion hektarë territor të përdorur për bujqësi. Kjo është një pjesë e jashtëzakonshme në BE, sepse është 60% e sipërfaqes së përgjithshme të vendit. Për shkak të kushteve të tij, sektori bujqësor hungarez tradicionalisht zë një pozitë të fortë dhe vendi quhet "depo e Evropës".

Bazuar në të dhënat e vitit 2018, performanca e ndërmarrjeve ushqimore kontribuoi 2.2% të PBB-së, duke e bërë atë sektorin e tretë më të madh të përpunimit në Hungari. Në total, ka 5,400 kompani ushqimore me rreth 100,000 punonjës të drejtpërdrejtë. Industria hungareze e ushqimit përpunon 65% të të gjithë prodhimit vendas.

Hungaria ishte e para në BE që ndaloi kultivimin e kulturave të modifikuara gjenetikisht në kushtetutë. Cilësi e lartë, kërkesa të rrepta të kontrollit, bujqësi pa OMGJ dhe ekspertizë e shkëlqyeshme janë përparësitë kryesore konkurruese të kompanive hungareze në tregjet e huaja.

Industria shëndetësore

Sektori i shëndetësisë është themeluar në Hungari më shumë se 100 vjet më parë dhe është i njohur në të gjithë botën. Sipërmarrësit që operuan në dekadat e para të shekullit të kaluar janë përgjegjës për reputacionin e tij, dhe Gideon Richter ishte mes tyre. Ai ishte një nga njerëzit e parë në botë që prodhoi me sukses produkte farmaceutike në shkallë industriale. Prestigji i tij u forcua nga ilaçet e patentuara të njohura në të gjithë Evropën dhe botën, të tilla si dezinfektuesi Hyperol, i cili u tregua i dobishëm në Luftën e Parë Botërore dhe ilaçi antipiretik Kalmopirin.

Midis studiuesve mjekësorë hungarezë, Albert Saint-Germain është fituesi i Çmimit Nobel për zbulimin e vitaminës C, ndërsa Georg von Békésy mori Çmimin Nobel për kërkime në funksionin e aparatit të dëgjimit.

Industria e TIK

Pa hungarezët, TIK mund të mos ekzistojë as. John von Neumann konsiderohet babai i kompjuterëve modernë.

Sektori i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit është një fushë thelbësore në ekonominë e sotme në të gjithë Hungarinë. Vlera e saj e prodhimit siguron 5 përqind të PBB-së së vendit. Më shumë se 4 përqind e punonjësve aktivë punojnë në fushën e ekonomisë dixhitale. Shuma e mallrave dhe shërbimeve të ofruara nga sektori përbën 13 përqind të eksporteve kombëtare të Hungarisë. Rritja vjetore dyshifrore e vazhdueshme dhe dinamike e vërejtur në ekonominë dixhitale tejkalon shumë shkallën e rritjes së PBB-së së vendit.

Sektori hungarez i TIK-ut ka kompetenca kryesore në disa fusha, më e rëndësishmja, qyteti i zgjuar dhe trafiku, menaxhimi i energjisë, shërbimet shëndetësore, zgjidhjet e programeve bujqësore, bankare dhe të biznesit, shtypja e sigurisë dhe zgjidhjet e programeve të sigurisë kibernetike.