Sektori

Poljoprivredna industrija

Mađarske tvornice poljoprivrednih mašina uglavnom proizvode razne mašine za obradu tla i zaštitu bilja te dijelove i adaptere za mašine za žetvu, što igra ključnu ulogu u izvoznim aktivnostima.

Iako mašine proizvedene u Mađarskoj čine samo oko 13-14 posto ukupne ponude domaćih poljoprivrednih mašina, na osnovu podataka koje je objavilo trgovinsko udruženje (Megosz), 80% poljoprivrednih mašina proizvedenih u Mađarskoj prodaje se na izvoznim tržištima.

Mađarska ima relativno snažnu poziciju na globalnom tržištu sjemena zbog svojih povoljnih klimatskih uslova, jake tradicije, tehnologije bez GMO-a, visokokvalifikovanih stručnjaka i kontinuiranih inovacija.

Građevinska industrija i zaštita životne sredine

Građevinska industrija

Mađari su ponosni na svoju kreativnost. Sretni su što postoji dugačak popis inovacija povezanih s mađarskim naučnicima i izumiteljima. Isto se odnosi i na rezultate postignute u građevinskoj industriji.

Prozirni beton i stakleni beton stekli su veliko međunarodno priznanje, ali plastična oplata za višekratnu upotrebu također je mađarski izum.

Trenutno je građevinska industrija jedan od najdinamičnije rastućih segmenata mađarske ekonomije, koji uživa snažnu državnu podršku, što pomaže građevinskim kompanijama da prošire svoj kapacitet i ubrzaju tehnološke promjene olakšavajući kupovinu novih mašina.

Danas građevinska industrija igra važnu ulogu u izvoznom sektoru, jer sve više mađarskih kompanija stječe popularnost.

Prehrambena industrija

Mađarska prehrambena industrija ima povoljne uslove, sa 5,3 miliona hektara teritorije koja se koristi za poljoprivredu. Ovo je izvanredan udio u EU, jer je 60% ukupne površine zemlje. Zbog svojih uslova mađarski poljoprivredni sektor tradicionalno zauzima snažnu poziciju, a zemlju nazivaju "skladištem Evrope".

Na osnovu podataka iz 2018. godine, učinak prehrambenih kompanija doprinio je 2,2% BDP-a, što ga čini trećim najvećim prerađivačkim sektorom u Mađarskoj. Ukupno postoji 5.400 prehrambenih kompanija sa oko 100.000 direktno zaposlenih. Mađarska prehrambena industrija prerađuje 65% sve domaće proizvodnje.

Mađarska je prva u EU koja je ustavom zabranila uzgoj genetski modifikovanih usjeva. Visok kvalitet, strogi kontrolni zahtjevi, uzgoj bez GMO-a i izvrsna stručnost glavne su konkurentske prednosti mađarskih kompanija na stranim tržištima.

Zdravstvena industrija

Zdravstveni sektor osnovan je u Mađarskoj prije više od 100 godina i prepoznatljiv je širom svijeta. Za njegovu reputaciju zaslužni su poduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog stoljeća, a među njima je bio i Gideon Richter. Bio je jedan od prvih ljudi na svijetu koji je uspješno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmjerima. Njegov prestiž ojačali su patentirani lijekovi poznati širom Evrope i svijeta, poput dezinficijensa Hyperol, koji se pokazao korisnim u Prvom svjetskom ratu, i antipiretičkog lijeka Kalmopirin.

Među mađarskim medicinskim istraživačima Albert Saint-Germain dobitnik je Nobelove nagrade za otkriće vitamina C, dok je Georg von Békésy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

ICT industrija

Bez Mađara, ICT možda ne bi ni postojao. John von Neumann se smatra ocem modernih računara.

Sektor informacijske i komunikacijske tehnologije presudno je područje današnje ekonomije u cijeloj Mađarskoj. Njegova proizvodna vrijednost osigurava 5 posto BDP-a zemlje. Više od 4 posto aktivnih zaposlenih radi na polju digitalne ekonomije. Količina robe i usluga koje pruža taj sektor čini 13 posto mađarskog nacionalnog izvoza. Kontinuirani i dinamični dvocifreni godišnji rast zabilježen u digitalnoj ekonomiji daleko premašuje stopu rasta BDP-a u zemlji.

Mađarski ICT sektor ima ključne kompetencije u nekoliko područja, što je najvažnije, pametni grad i promet, upravljanje energijom, zdravstvene usluge, poljoprivredna, bankarska i poslovna softverska rješenja, sigurnosna štampa i softverska rješenja za cyber sigurnost.