O Mađarskoj

Mađarska je jedno od najvažnijih turističkih odredišta u Srednjoj i Istočnoj Evropi, sa više od 13 miliona posjetilaca godišnje. Prostire se na površini od 93.028 km2 i u njemu živi 9.874.784 stanovnika, a glavni grad i najveći grad mu je Budimpešta. Službeni jezik je mađarski.

Graniči sa Slovačkom, Ukrajinom, Rumunijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Mađarska ima najveći sistem termalnih izvora na svijetu i drugo po veličini termalno jezero (Heviz), najveće jezero u Centralnoj Evropi (jezero Balaton) i najveće stepsko područje u Evropi (Hortobadj). Zastava Mađarske je vodoravna trobojnica od crvene, bijele i zelene boje. Službena valuta Mađarske, forint, u upotrebi je od 1946.

Zemlja je članica Evropske unije, NATO-a, OECD-a, Svjetske banke i UN-a, članica šengenskog prostora, kao i jedan od osnivača Višegradske četvorke.

Mađarski politički sistem parlamentarna je demokratija. Predsjednik Republike Mađarske je Janos Ader, a premijer Mađarske od 2010. godine Viktor Orbán. Vrhovno zakonodavno tijelo je Parlament. Najviša izvršna vlast je vlada, dok sudsku vlast vrše sudovi.